ameriaki vonatkozású bejegyzések

Friday, November 20, 2009

Escape from Budapest


Lily, kapott egy meghivot egy performansszal egybekotott, underground kepzomuveszeti kiallitas megnyitojara. Egy muveszeti oldalrol kapta. Lily tenyleg nem tudta mire velni, mert nem fest, nem tancol, es tulajdonkeppen semmi koze a dologhoz, o maga nem muvesz. A meghivo muvesz, ertelmesnek talalta a Lily hozzaszolasait, es egyetlen hosszabb lelegzetu bejegyzeset, egy bizonyos oldalon. Aztan, a helyszin, es a tema is kivancsiva tette, egykori csepeli Ganz Vas,es Gepgyar, "C" epulet, "Decadence, Escape from Budapest". Csak meghivott vendegek reszere, a kiallitas, zartkoru.
Aztan, tovabb gondolkozott. Ismeri azt a pasast, aki a rendszervaltas utan, megvette, a gyarepuleteket, szorostul- borostul, a kimustralt, gepekkel, teljes berendezessel egyutt, szinte semmiert. Aztan berbeadta, mindenfele vallalkozasoknak. Azelott, egy budapesti ejszakai bart mukodtetett. Eszebe jutott, hogy a nagyapja valamikor ott volt martinasz. Aztan, arra gondolt, hogy talan a lanya erdekesnek talalna, ha latna egy ilyet. Lily egyebkent imadja a gyarepuleteket, van egy fillingje, es femszaguak. Meg, akkor is, ha mar evek ota uresek.
Megbeszeltek, elmennek. Lily lanya, fest, rajzol, es mar egeszen kulonleges ekszereket gyart.
Lily, nem sokat spekulalt, mit vegyen fel. Bornadrag, body fole egy pulcsi, borjako, magassarku,. A lanya, amugy is extrem, jo parost alakitanak. A parkoloban, meregdraga autok.
A bejaratnal, 2 oriasi faklya, nagydarab kopaszra borotvalt alakok, pittbull kutyakkal. (azt hitte, hogy ez a fajta tekintely fitogtatas, mar kiment a divatbol)
Lily, a festo nevet mondta, meg a kinyomtatott meghivot kibanyaszta a zsebebol. Az egyik beszolt radion valakinek, aki zold utat adott.
Bent, mindenutt faklyak, rengeteg gyertya, hatalmas gyarcsarnok. Eltartott egy darabig, mig megszokta a szeme, a derengest. A falakon, oriasi olajfestmenyek. Uralkodo szinek voros, szurke, fekete. Temajaban, jobbara szenvedo testek, verzo sebek. Lily arra gondolt, hogy valoszinuleg a Halloween, es a haldoklo magyar tarsadalom abrazolasa, a feliratok a kepeken belefestve, jobbara erre utaltak. A ket vilag kozott rekedt testek, lelkek, vagy a tarsadalom kepekben. A zene, halk underground, es gothic elemekkel vegyes.
A kozonseg, eklektikus, Lilynek nevetnie kellett, de nem tette, csak mosolygott. Ismeros volt a szituacio, tipikus ujgazdag szindroma, egyes jelenlevok megilletodott, fontos arckifejezesebol, draga, am nem passzolo ruhazatukbol, vilagosan latszott. Lanya nem szolt, csak figyelt. A kombinepantos lurex estelyi, punk, es a gothic kozott, minden jelen volt. Kimondottan hideg volt, latszott a lehellet. Az egyik sarokban, a bufe, gorkorcsolyas lanyok szurke, kezes- labasban, szurkere sminkelve, hoztak- vittek a talcakat italokkal, jobbara pezsgovel, szendvics, pogacsa. Az asztalok, es a szekek, valoszinu a gyarepulet egykori tartozekai voltak. Oriasi tepett, draperiak logtak a mennyezetrol, a gyertyak fenyenel erdekes hatast keltve. Kozepen, oriasi szabadonhagyott terulet, semmi faxni, egy mikrofon. Ket marcona kopasz, pittbullokkal, megallt a mikrofon jobb, es baloldalan, majd maga a muvesz lepett ki a sotetbol, megall kisse a hatterben. Hatasvadasz modon, zene halkul, elolep, egy kover pasi, kifogastalan szmokingban, megszolal, hosszu szuneteket hagyva, mondandoja kozott, es bemutatja a tisztelt egybegyulteknek a muveszt, tovabba, o rendezte az esemenyt. Lilynek olyan erzese volt, mintha gyakorolta volna a tukor elott.
Meselt, a muveszeterol, pontosabban, ezekrol az alkotasokrol. Jol sejtette, a magyar tarsadalom haldoklasa a tema. De, megsem allt ossze a kep. Armani, Boss oltonyok, a nokon kilo arany, parkoloban draga autok. Ez, nem a munkasosztaly, es nem igazi underground. Ez egy csinalmany, unatkozo gazdagoknak, akik meghivtak a esemenyre egy- egy erdekes arcot.
Es ekkor, megjelent egy tancosokbol allo csoport, profi tancosok, szurke, foszladozo testhezallo, overallban, mint a draperiak. Erdekes hatasa volt. Kozben Lily azon gondolkozott, hogy ez egy masik arca a festonek. Ez, az eladhato arca, erre van kereslet valoszinu. Ebben a kozegben.
Lily lanya, odament kesobb a muveszhez, a muvesz ur, odajott az asztalukhoz, bemutatkoztak, hiszen szemelyesen meg soha nem talalkoztak. Megkoszonte a jelenletuket. Lily lanyat, szinten ismeri az oldalrol. A lanyt, szemtelen fiatalsaga, es kimeletlen oszintesege, felhatalmazta a kerdesre, amit Lily szerint, vagy csak egy gyerek, vagy csak a nagyon oregek tehetnek fel,
- Mondja muvesz ur? Azon a bizonyos muveszeti oldalon, miert nem lathatoak ezek a kepek? Kivernek a fodhozragadt kispolgari szemlelokben Magyarorszagon a biztositekot? - a muvesz, nyel es hallgat, majd mosolyogva azt mondja,
- Ezek a kepek, nem a nagykozonsegnek keszultek. Ezek, megrendelesre keszultek!-
- Oh!- mondja a lany, es mosolyog. Lily latja a lanyanak a szemeben a vilagos kepletet, a gyertyak fenyeben, a kulonos szemtelen csillogast, mint amikor keszul egy ujabb kerdesre, de megsem teszi. Lily hallja a lanya belso hangjat, - Nyamvadt egy ficko vagy, prosti vagy!
A lany felpattan, - Jo ez a tepertos pogi!- es mar ott sincs.
Lilynek feltunt, hogy a pasi tudataban van, a - jopasivagyok, es tudok rola- szindromanak, amivel altalaban, a jopasik tudataban vannak. Es, figyel. A muvesszel parolazo parok, valtanak egy par mondatot, a ferj szopogatja a pezsgot, a nonek a muvesz hosszasan nez a szemebe, es viszont, szorongatja a kezet, joval hosszabb ideig, mint az indokolt lenne, hajlong.
A lany, tele pogival a szajaban, megszolal, - Nem tudom, hogy vagy vele mama, de en megittam egy par pohar pezsgot, ettem egy par pogit, nem megyunk? Utalom a sznobokat! -
Lilynek, meg kihult mar a teaja, - Mehetunk!-
Tavoznak, a kocsiban jokat nevetnek, es az alma tenyleg nem esik messze a fatol, fergeteges jokedvuk kerekedik, a lany eltulozva utanozza a tortenteket. Es majdnem ugyanazt vette eszre, mint az anyja. Lily azt mondja a lanyanak, tulajdonkeppen lattad, az en motivacios levelemet? Lattad, az oneletrajzomat?? Az nem prostitucio?
De, mondja a lany, az is az, de nem ennyire!! Rohognek.

No comments:

Post a Comment