ameriaki vonatkozású bejegyzések

Saturday, August 17, 2013

Magyarország Ma

Nem kell ehhez különösebben hozzáfűznöm semmit! Az alábbi cikket betettem egészben, mert fontos lehet annak, akit ez érint, vagy valaki hozzátartozónak, barátnak.




Így mehetünk dolgozni Amerikába

2013. augusztus 16. Forrás: Profession.hu
Hasznos: - + Nyomtat
Az amerikai munkaerőpiac nyitást fontolgat a mérnökök és számítógépes programozók számára.
Habár bizonyos típusú mérnökből hiány van az Egyesült Államokban, számos amerikai pályázó nyújtja be jelentkezését több ezer olyan mérnöki állásra, melyekre a munkáltató inkább a tengeren túlról venne fel munkaerőt - ez derül ki egy, a New York Times által frissen publikált kutatásból, mely mintegy hárommillió önéletrajz elemzése során született.
A kutatás során a Bright azt vette alapul, hogy mely cégek folyamodtak kérvénnyel külföldi munkavállalók foglalkoztatásának érdekében és az adatokat összehasonlította azoknak az amerikai munkavállalóknak az önéletrajzával, akik megfeleltek a kritériumoknak.
Tényleg nincs elég mérnök?
A Bright cég által végzett felmérés egy újabb fejezete annak a vitának, mely az Egyesült Államokban jó ideje arról folyik, hogy a technológiai vállalatoknak engedélyezze-e az állam, hogy külföldi dolgozókat vegyen fel, ha létezik hazai jelölt is. A vállalatok azzal érvelnek, hogy az úgynevezett H-1B vízumok számának bővítése (bizonyos időtartamra, munkavégzésre feljogosító amerikai vízum) azért lenne indokolt, mert nincs elég szakképzett amerikai munkaerő a mérnöki szakmában. Az ellentábor szerint ugyanakkor több külföldi munkavállaló alkalmazása egyet jelentene a bérek csökkenésével.
A közgazdászok véleménye megoszlik a kérdésben. Az egyik oldal szerint a mérnökök fizetése nem emelkedett számottevően az utóbbi időben, ami azt mutatja, hogy nincs drasztikus hiány szakemberekből ezen a területen. Mások szerint a szektorban alacsony a munkanélküliek száma, több külföldi mérnök beengedése egyébként sem változtatna a munkaerő-piac alapvető szerkezetén, melyben jelenleg a H-1B vízummal rendelkező dolgozók száma elenyésző.
Bizonyos szakmákban, mint például a számítógépes rendszerelemző, kifejezetten nehéz megfelelő amerikai jelöltet találni egy-egy munkára - derült ki a Bright-felmérésből. Pedig a kutatás szerint minden amerikai számítógépes rendszerelemző jelöltre megközelítőleg négy üres pozíció jut. Más, magasabb kvalifikációt igénylő pozíciókra - mint például a számítógépes programozó - több mint elegendő jelölt áll rendelkezésre.
Lawrence Katz, a Harvard közgazdásza szerint a most publikált kutatás továbbra is nyitva hagyja a kérdést, hogy érdemes-e bővíteni a H1-B vízum programot. A szakember szerint a döntést nem annak alapján lenne érdemes meghozni, hogy per pillanat mely szakmákban van hiány szakképzett munkaerőből, hanem hogy milyen hatással lenne az Egyesült Államok egész gazdaságára a döntés a munkavállalók, a fogyasztók, a befektetők, illetve a diákok szempontjából.
Kétszer annyi vízumot adhatnak ki
Az Egyedült Államok Szenátusa júliusban fogadta el azt a javaslatot, mely mintegy duplájára emeli a külföldi munkavállalók számára kiadható vízumot. A cégek a meghatározott kvóta keretein belül "igényelhetnek" szakképzett külföldi munkaerőt.
A Tata Consultancy Services és a Wipro például több ezer indiai munkavállalót segített hozzá különböző iparágakban amerikai időszakos projektmunkákhoz a bankszektortól kezdve a technológiai vállalatokig. A H-1B vízummal azok az Egyesült Államokban végzett diákok is szívesen élnek, akik tanulmányaik után amerikai vállalatoknál helyezkednek el.
A Bright-kutatás rávilágít egy olyan tendenciára is, mely eddig csak alacsonyabb képzettséget igénylő mezőgazdasági vagy vendéglátói-ipari munkáknál volt világos. Az amerikai munkavállalók a technológiai iparágban is el tudnának végezni bizonyos munkákat, de nem hajlandóak elfogadni az ott felkínált fizetést és egyéb feltételeket, így ezek a munkák a bevándorlókhoz "vándorolnak".
Érik a bevándorlási reform
Mint arról már a Profession.hu-n korábban beszámoltunk, Barack Obama elnök az idén olyan átfogó bevándorlási reform előkészítését rendelte el, amely egyebek között megteremti a lehetőséget az Egyesült Államokban törvénytelenül tartózkodó 11 milliónyi bevándorló többségének állampolgárrá válásához.
A koncepció értelmében országszerte ellenőrizni kell majd az újonnan felvett alkalmazottak jogi státusát. Ugyanakkor több vízumot adnak majd ki az amerikai hatóságok és a jól képzett bevándorlók számára megkönnyítik a maradást. Az Amerikai Szenátus június 27-én, 68-32 arányban megszavazta a bevándorlási reform törvényt. Ez lehetőséget ad minden illegálisan Amerikában tartózkodó személynek arra, hogy legalizálja a tartózkodását.
Az Egyesült Államok magyarországi nagykövetségének honlapján közölt információk szerint a
H-1B vízum olyan különleges foglalkozásokban dolgozókra vonatkozik, akiknek legalább egyetemi vagy ennél magasabb végzettségre van szükségük a munkájuk elvégzéséhez, már a legalacsonyabb szinten is. Ennél a kategóriánál szükség van a Munkaügyi Minisztérium által jóváhagyott munkavállalási kérelemre.
Ilyenek például a tudományok, a művészetek, az üzleti élet, és a sport területén kimagasló eredményeket elért személyek, az elismert professzorok és kutatók, valamint a nemzetközi cégek vezetői, igazgatói, menedzserei - hívja fel a figyelmetDr. Goldberger Péter New York-i jogász. 
Az amerikai vízum megszerzéséhez a bevándorlóknak rendelkezniük kell egy amerikai cég állásajánlatával, valamint az állás betöltéséhez szükséges iskolázottsággal és szakmai tapasztalattal.
Összeállította: 

3 comments:

  1. Finnország beengedte az olcsó indiai és kínai munkaerõt, és most a finn mérnökök segélyen élnek, mert az olcsó munkaerõ elvette a kenyerüket. A tulajdonos nem nézi az ország érdekét, csak a pénzügyi eredményt.

    ReplyDelete
  2. Ajjaj, a magyar mérnöknek, sem sincs állása.

    ReplyDelete
  3. Oda kell menni, ahol igény van a munkájára!

    ReplyDelete