ameriaki vonatkozású bejegyzések

Friday, June 7, 2013

Na most akkor van rasszizmus, vagy nincs?

Ennek a jegyében készült egy szociális felmérés, rejtett kamerával. Ígen érdekes eredménnyel. Talán ezért vannak fenntartással a feketék a fehérekkel szemben úgy, hogy szinte észre sem veszik. Érzékeltem a munkahelyemen nap, mint nap.
A rejtett kamerás felvétel, egy parkban készült. Három részvevője van. Egy fehér fiatalember, egy fekete, és egy csinos szőke lány. Koruk, megközelítőleg azonos, éppen egy bringát kötnek el, egy forgalmas parkban, tele kutyátsétáltató, bicigliző sétáló emberrel, valahol Amerikában.
Az első fehér "szinész" szereplő, kalapáccsal, hidegvágóval, fűrésszel felszerelve, nekiesik a leláncolt bringának. Kb 1oo ember halad el mellette, van aki megáll nézi, van aki odaszól, hogy elvesztetted a kulcsot? Egy kutyás csajszi megérdezi, hogy övé e a bringa, mire a fiú, hogy nem. A nő elsiet. Tulajdonképpen nem történik semmi.
A második fekete "szinész", ugyanazt csinálja, mint az első, az öltözéke szinte egyezik az előzővel. Itt, már csoportosulás van körülötte, és az emberek fel vannak háborodva. Van, aki rendőrt hív, fotózzák, kiabálnak vele. Egy bácsika elveszi a szerszámait, és tolvajnak nevezi.
A harmadik "szinész", egy csinos szőke lány, neki egyenesen segítenek "ellopni" a bringát.


No comments:

Post a Comment