ameriaki vonatkozású bejegyzések

Monday, December 31, 2012

Boros Lajos Írása a Fényevésről

Fényevés

Szomorú történeteket olvashattunk a fényevésről.
Elsiklunk felette, kicsit felszinesen.
Nem olvasunk utána, mert lusták vagyunk. Meglévő tudásunk szilánkjainak összeillesztésével kíséreljük meg felderíteni az igazságot.
Mi azonban komoly kutatást végeztünk. Nem az igazság kiderítésében, hanem az agyakban lezajló ügyetlen kísérletezések feltérképezésében.
Hogyan gondolkodik egy közezepesen művelt átlagember a fényevésről? Milyen kérdéseket tesz fel?

Íme:

Fényevés? Hm. Késsel-villával. Tükörkéssel, tükörvillával?
Félig áteresztő tükrös kanállal? Ebből egy kicsi még visszacsöpöghet a tükrös termosztányérba.

Fényevés fényvisszaverő nyelvfestéssel? Leterelni a torokba, ahol abszolút sötét van?

Egyáltalán: Milyen hőmérsékletű fényt érdemes fogyasztani? Az infra fény köztudottan meleg. Forró. Nem is beszélve a lézerről, ami akár ki is lyukaszthatja a nyelvet. Mit nyelvet! A torkot! A tarkót!
A mohó fényevőknek lyukas a tarkója!Mi az etikettje a fényevésnek? Pincér szolgálja fel? Vagy a nyitott ablakon keresztül tükrökkel továbbítja a tányérodba?

Illik-e fényt tunkolni? Fényszivaccsal felszívni a legízesebb fotonmaradványokat a tükörtányér széléről…

Ehetem-e kanállal? Illik-e a fényt szürcsölni?

Vagy tükrös szívószállal szörcsögni?

Hűthetem-e a fényt tükörjéggel?

A nehéz, zsíros fényhez haraphatok-e savanyított káposzta visszfényéből? Vagy meg kell várnom, míg kétszer verődik a fürdőszobatükrön keresztül, az előszoba tükrön át a tányéromra?

Egyáltalán.. hol tart most a fénygasztronómia? Merre megy? Magyaros? Vagy egészséges japán? Úgy kezelik-e a fényt, mint a szusiban a nyers halat? Apróra tört fényt kenhetek-e barna, magos fénykenyérre, erősen fűszerezve, hagymával és wasabival?

Vagy csak kicsit pirítva, épphogy lekapatva, prizmán szűrve, mondhatnám véresen?

Fény magyarosan? Hm? Sok hagymával dinsztelve, pirospaprikával? Kis tojás sárgájaban megforgatva, prézlit rá, és lézersugárral megpirítva? Vagy fényvisszaverő panírban, amiben alaposan kiklopfolt fényfolt van, velencei tükörrel az udvarról a konyhába vetítve?

Aki ügyesen megjátsza a gurmant, az ínyencet, az akár a körettel és a kerettel, a panírral megmentheti magát az éhenhalástól.

Az ultraviolasugár az deszert, vagy főétel? Kell-e agyusztálni? Milyen habot tegyünk rá? Mert az szép, ahogy a fény bujkál a habban!

A fényrántotta tojáshéjon keresztűl szűrt pulzáló fehér fény. Alacsony a koleszterintartalma, nagyon egészséges.

A fényétteremben egyébként félhomály van? Vagy fényár? És az magas?

Ha fényár, akkor meg sem kell várni a pincért, kis tükrös poharainkat megmerítjük a minden irányból áramló fényben, és már mámorosak is vagyunk a fény bukéjától.

Desszertnek a fényfelfújt! Kiváló, könnyű étel, és nem hízlaló.

Aki mindezek ellenére elhízástól tart, azoknak ajánljuk a diétás fényt, de aki biztosra akar menni, az igyon nullkalóriás fényt. Átmenetileg persze fogyaszthatunk vegetáriánus fényt, amit nagyon vékony zöld salátelevelen átszűrve szolgálnak fel.

Bálokra, bulikra fényturmix készül. Rázva, nem keverve.

2 comments:

  1. Szerintem az igazi fényevőknek világít a bele, mert a fény emésztve is fény marad, de akkor a végtermék is fény. Azt hiszem az agyamra ment a fény.

    ReplyDelete