ameriaki vonatkozású bejegyzések

Tuesday, July 5, 2011

Intercourse Village


 Tegnap itt jártunk. Tőlünk, talán 25- 3o- km-re.
Nem messze. Azonnal a kedvencem lett. Amish persze, minden régi. Házi sütik, fagyik, friss perec. Életemben nem ettem ilyen finom perecet, kelt tésztából, finom folyékony sajtba mártogattuk. Aztán, visszafordultunk, és vettünk mégegyszer.
Régi boltok, egymás után, méreg drága kézmüves holmikkal. Tegnap, júl. 4- e volt, a Függetlenség napja. Az Amishok is megtartják, igaz, nem úgy, mint az Amerikaiak. Az ő közösségük, kicsivel arrébb, nagy sátoros ünnepi árverést tartottak, jótékonysági árverést. Volt ott minden, kacsasült, libasült, fokhagymás oldalas. Csak úgy ömlött a nyál a számba, de mivel az én férjem vegan, igy nem tehettem meg, hogy az orra elött jóízüen (nincs hosszú ü- m) húst zabálok. Pedig, legszivesebben azt tettem volna. Húst, csak akkor eszem, ha nem látja!! hahahaha...
A falu egyik legöregebb boltjának a weboldala itt. Édes jó istenem, azok a csodás patchwork takarók!! Borzasztó áraik vannak, 5- 6oo dolcsi, egy takaró. Szigorúan kézi munka, 6-8 hétig dolgoznak rajta.
Nem tudom, de én szeretem az Amishokat. Nekem, nem nyomasztóak, és most már nemcsak a tojást veszem náluk, hanem a kecsketejet is, amit imádok gyerekkorom óta.


Amish lányok ünnepen, a szürke, idősebbeknél fekete ruhát, felváltják a szinesebb ruhák, persze a fejfedő, és a fekete kötény marad.


Amish parkoló.



Ilyen tábla figyelmezteti a kocsikat, hogy itt lovas kocsival közlekednek.

Fiatal lány.





A farm bejáratához kiírják, hogy éppen mi kapható. Tuti, hogy semmi vegyszert nem használnak!!

Görkoris fiú, de láttam már asszonyokat is görkorival, sőt rollerral. A bicikli, már komplikáltabb meghajtás, és az nem megengedett.

Amish lakás belülről, a modernebbek, gázlámpával világítanak. Amúgy, a petróleum lámpa dívik.



Tüzhely, természetesen, fafütéses. Meleget is ad. Mint otthon azelött, a sparhet.

Nos, megnéztem,- persze a neten, hol máshol- hogy miért nincs az Amish pasiknak bajúszuk, csak nagy szakálluk. Évszázadokkal ezelött, Európában, a férfiak bajúszt, és szakállat viseltek. Természetesen, bevonultak katonának. Az Amish férfiak, nem viseltek hadat, és nem fognak fegyvert. Tiltotta Anababtista vallásuk, ami a keresztény vallás egyik fajtája. Így, a közösség, hogy különbséget tegyen, megtiltotta minden tagjának, hogy bajúszt is viseljen. Ezzel is jelezve elhatárolódásukat.
A fiatal fiúknak, nincsen szakálla. Ha, megnősülnek akkor növesztenek szakállat.
16 éves korukban, van egy úgynevezett " living English", a modern élet kipróbálása, időszak. Ilyenkor szabadon elmehetnek "kipróbálni", az életet a közösségen kívül. Ha, az ember közel lakik hozzájuk, gyakran látni lerészegedett Amish fiúkat. Kevesen maradnak a közösségen kívül.


A végére, egy kis humor. Ha, az amishoknak lenne légitársasága, valahogy így nézne ki.
A camerát, itthon hagytam, de amúgy sem tudtam volna használni, mert nem szeretik, ha fotózzák őket, mint ahogy, én sem szeretném!!!
A tüzijátékot, már itthon néztük, a patióből, a kényelmes kerti székből.

6 comments:

  1. Már nekem is szimpatikusak ezek az amishok, és szépek a lányaik.

    ReplyDelete
  2. Igen, nagyon tiszta szép arcuk van, a valóságban is smink nélkül.

    ReplyDelete
  3. Hú, én is pont arra gondoltam, milyen gyönyörű, tiszta szép arcok... idős, fiatal egyaránt. Nagyon szeretnék egy nap eljutni ide. :) Remélem...
    ÉS nagyon örülök, hogy rád találtam!

    ReplyDelete
  4. Drága Tinkmara!
    Én, itt csak írogatok. Nagyon örülök neked!!!!:)))))

    ReplyDelete
  5. Szia Lily! Úgy örülök ,hogy beszámoltál az amishokról-is!Megyek mindjárt megnézni a patchwork-foltos takarókat!
    Azért ők is változnak,.mert régebben nem lehetett őket még ennyire sem fotózni.Nagyon szépek a lányok!
    Hogy van a férjed?:)

    ReplyDelete