ameriaki vonatkozású bejegyzések

Monday, August 25, 2014

ALS Ice Bucket Challenge

A fejemre öntök egy vödör jeges vizet, nem hülyeség, hanem igen komoly betegségre gyűjtés. Egyenlőre nincs rá gyógyszer. Természetesen van aki leönti magát és adakozik is. Ha, Bill Gates, Ophrah Winfrey, Steven Spielberg, Facebook alapító, Susan Sarandon,stb. le tudja magát önteni, akkor más is megteheti. Gondoltam, bővebben is kifejtem miről is van itt szó!
ALS,(Amyothropic Lateral Sclerosis) Lou Gehring-betegségnek is hívják. Amiotrófiás laterálszklerózis magyarul.
tünetei:
Az ALS az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával járó végzetes betegség. A beteg végül teljesen elveszíti mozgásképességét, majd a légzőizmai sem működnek. A betegség 1939-ben került az érdeklődés középpontjába, amikor végleg kettétörte a New York Yankees baseballcsapata híres tagjának, Lou Gehringnek a karrierjét. A központi idegrendszer (agy és gerincvelő) alapegységei az idegsejtek (neuronok). Ezek nyúlványaik segítségével kommunikálnak egymással. A hosszú nyúlványt axonnak, a több rövidet dendriteknek nevezzük. A nyúlványok érintkezési felülete a szinapszis, ahol az ingerület ingerületátvivő anyagok (neurotranszmitterek) segítségével jut át. Az idegsejtek információkat közvetítenek az agy felé, mozgatják az akaratlan mozgásra képes (vegetatív) és az akaratunktól függő izmokat (vázizomzat).
Az ALS az akaratlagos mozgások kivitelezéséért felelős ("motoros") neuronok halálát jelenti. Motoros sejtek az agyban és a gerincvelőben is találhatók. ALS esetén a neuronok pusztulása a központi idegrendszer mindkét részében bekövetkezik. A beidegzésük elvesztése és részben a mozgáshiány miatt az izmok elsorvadnak.
Az ALS pontos okát nem ismerjük. Két formája létezik:
Szórványos (sporadikus) forma, az összes eset 90%-a.
Családban halmozódó (familiáris) forma (10%): a szuperoxid-dizmutáz (SOD1) genetikailag kódolt hiánya. A SOD1 antioxidáns enzim, mely megvédi a sejteket az úgynevezett toxikus kémiai szabadgyökök által okozott ártalomtól. Toxikus kémiai szabadgyökök kialakulásához számos környezeti tényező vezet, ilyenek a sejtek szabályos működése során is keletkeznek. A SOD1-hiány a familiáris ALS-ek 20%-áért felelős, ezért más génhibák szerepe is feltételezhető.
Bár az ALS pontos oka nem ismert, jellemző rá a jelentős glutamátfelszabadulás. A glutamát fontos neurotranszmitter, amely túl nagy koncentrációban az idegsejtek elhalását okozhatja. Nincs köze az MS- hez (Multiplex Sklerózis) és a Parkinson kórhoz, Alzheimerhez sem.
Forrás, nem a kút fejem, hanem a Google.
Mostanában tanultam, de angolul, és én itt most magyarul írok!!

Persze meg lehet oldani ilyen elegánsan is!!




És persze így is!!






Én, már túl vagyok rajta!!

No comments:

Post a Comment