ameriaki vonatkozású bejegyzések

Thursday, February 27, 2014

Kivételes gyerekek gondozása, Delaware állam, USA

  Exeptional Child Care. Kivételes gyerekek gondozása. Nem idióta, szellemileg sérült, nem nyomorék, KIVÉTELES. Tegnap, egy olyan helyet látogattunk, ami ténleg kivételes volt, és ez a 2 kisfilm nem is tudja jól visszaadni a hangulatát, a tényleg kivételes gyerekeket- gondozóikat. Non- profit organizáció. Magyarul, adományokból épült fel, és abból tartják fent magukat. Minden sérült gyereket felvesznek, akiket nem tudnak otthon ellátni. Azért, mert a szülők nem képesek rá, különböző okok miatt, dolgozik, otthon több egészséges gyerek van, -és dolgozik mellette- akiket el kell látni, egyedülálló. Drogos, alkoholista, a gyerek erőszaknak van kitéve, nem megfelelő a családi háttér. Vagy, csak egyszerűen nincsenek meg a feltételek otthoni körülmények között, a sérült gyerek ellátásához. Gondolok itt, a gyomron keresztüli táplálásra, a lélegeztetőcső  kezelésére. Szellemi- testi fejlődédükre, speciálisan képzett személyzettel. A gyerekek tiszták, szépek, ápoltak. Van, akit látogatnak, esetenként hazaviszik, van akit soha. Leadták, kész elfelejtették. A számat kitátottam, olyan jól felszerelt intézmény, és szép, rendezett, tiszta. Születéstől, 21 éves korig laknak bent. Kijárnak speciális iskolába, kinek mi az erős oldala, azt fejlesztik. Sokan el is tudnak helyezkedni. A bővítésen gondolkoznak, mert nagy igény van rá, most ezért kilincselnek. Nyugodtan állítom luxus körülmények!
Bemutattak nekünk egy filmet, Disneyland Orlando, 2o11. Elvittek 22 speciális ellátást igénylő gyereket Disneylandbe. Sajnos nem elérhető nyilvános videón. Ez tényleg kihívás. Érdemes lenne a nagyközönség elé tárni, micsoda őrületes szervezés előzte meg, hogy az összes lélegeztető gépet gégecsővel, gyomron keresztül táplált gyereket tolókocsistól, pelenkákkal, mindennel fel tudják tenni a repülőre. Ezt megelőzően a légitársaság kiválasztása, melyik hajlandó üléseket kiszerelni, szinte átépíteni a repülőgépet ehhez a speciális szállításhoz. A Holel egy másik kihívás, hiszen a szobákat is át kellett alakítani, hogy a gyerekek elférjenek a rengeteg géppel maguk körül. A személyzet egy része, napokkal elötte utazott a felszereléssel, hogy a feltételeket megteremtsék. Mindenütt, nagy szeretettel fogadták őket, Gondoljunk bele, egy sérült gyerekkel is milyen nehéz utazni, itt 22 - ről van szó. Mindnek más az igénye ahhoz, hogy ne legyen fennakadás semmiben. Láss csodát, nem volt fennakadás. Az utazást, az állam, és több gyáros, üzletember sponzorálta, mint ahogy az intézményt magát is.
No és a gyerekek. A szemek csillogása, az öröm az arcokon, a feltétlen öröm! Tapsikolások, sikongatások!! Hihetetlen! A Disneyland alkalmazottai odamentek a gyerekekhez, hogy azok ne csak a szemmel érzékeljék őket, hanem meg is tapogathassák.
Amikor a kisfilmnek vége lett, az évfolyam a könnyeivel küszködött, beleértve engem is.

Epés leszek! Otthon fontos, hogy épülnek a kivételes építészeti bravúrral megspékelt csodás stadionok!! Hány politikus, mennyi milliárdot lopott, büntetlenül. 
         
Honlap itt

ECC 2011 Video from Exceptional Care on Vimeo.


5 comments:

 1. Mennyire jó lenne, ha ez lenne a megszokott, a normális -hogy segítünk a "különlegeseknek" élni az életet ember módra.
  Ha olyan társadalomban élhetnénk, ahol az elesetteknek alap a segítség, a gondoskodás. Nem úgy, mint ma,hogy járni jár, csak nem jut, miközben a szemünk láttára folynak szét a milliárdok.

  ReplyDelete
 2. Látod, milyen jó, hogy tanulsz, láthatsz csodákat :) mi álmodunk róla :)

  ReplyDelete
 3. Jajj Istenem!
  Sokat adtál, hogy megmutattad.

  ReplyDelete