ameriaki vonatkozású bejegyzések

Saturday, January 25, 2014

Hajléktalanok- Homeless

Kicsit komolyabb témáról írnék most. Csütörtökön, a hajléktalanoknál voltam Wilmingtonban. IttEgyházi szervezet. Errefelé szinte minden egyház, felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül, foglalkozik velük, komoly programokkal, azok számára, akik ki szeretnének lábalni ebből a helyzetből. Kizárólag adományokból tartják fent magukat. Nagy árúházláncok ellátják őket élelmiszerrel bőven, a Hotelekből a kisméretű szappanok tömkelege a raktárban. Minden tisztálkodási szer, sampon, borotva, stb. KIs kiszerelésben. Természetesen, vannak olyanok is, akik nem óhajtanak rész venni ezekben a programokban. Az utcán érzik jól magukat, félve attól, hogy nem ihatnak, és nem használhatnak drogokat a  szervezet falain belül. Azokat ilyen farkasordító hidegben, nem teszik ki az utcára, hanem a komplexum előterében tartózkodhatnak, és akár egész nap bent lehetnek az intézmény aulájában. Ahogy szétnéztem, csendesek voltak, és többnyire aludtak. 7o emeletes ágyas teremben alszanak, hatalmas fürdő, 1o tusolórózsával, ez a férfiak részlege.  Kapnak reggelit- ebédet- vacsorát. Állandó nővérre nincs pénz, így önkéntes nővérek látják el, ezt a feladatot. 2 férfit vizsgáltam meg, az egyikhez mentőt hívtam, mert tüdőgyulladása van, magas lázzal, és ez nem tegnap óta, hanem hordja lábon. Szörcsögő tüdővel. 3- nak átkötöttem, lefertőtlenítettem a sebeit. Ki tudja hol szedték össze? Uniformisban katonákat is láttam közöttük. Ami feltűnik, az a szag, és az elgyötört arcok, az életmód, alkohol, drogok. A mosatlan agyonhordott ruha szag, és a szomorú tekintet. Az a tipikus "senki nem törődik velem", " nem tartozom senkihez", "nem érek semmit" tekintet, üres tekintet. Hálásak a jó szóért. A nővérszobában, iszonyatos káosz, nincs gazdája. Megpróbáltam rendbe tenni, amennyire tudtam, 2 vizsgálóhelységben leszórva az adományok nagy kartondobozokban. Kötszerek, steril kesztyűk, injekcióstűk, gyógyszerek, vitaminok!
Azok, akik részt szeretnének venni a programokban, szobát kapnak, családostul, fürdőszobával, állást szereznek nekik, működik egy alsótagozatos iskola. Este 1o- ig lehet tv- t nézni, a tv szobában. Computer nincs sehol, viszont nagy könyvtár van. A nagyobb gyerekekért jön az iskolabusz. Addig maradhatnak, amíg talpra nem állnak. Ez így néz ki Amerikában! A rendőr, nem azért szólítja meg a hajléktalant, mert el akarja zavarni, hanem, hogy éhes-e? Láthatóan, be van- e rúgva, vagy egyéb hatása alatt áll?

A fotó felirata: Kérjük, tartsa tisztán az utcáinkat, mert több mint 818 ember alszik itt éjszakánként. 

Ezzel szemben Magyarország 2o14. ben.
Az egyházi szervezet szót, azért szedtem vastagra, mert otthon úgy látom, hogy ezért az emberekért nem tesznek semmit!! A templomoknál táblák, hogy ne kéregessenek! Az utcán nem lehet ételt osztani, mert rontja a városképet!! A polgármester nem engedélyez ételosztást. Ennyi szegény, hajléktalan, mint most soha nem volt az országban, talán a háború elött. Gyalázat, ami otthon folyik!! Szégyen! Szégellje magát a kormány, és mindenki, aki ebben részt vesz!!

7 comments:

 1. Csak egy pontosítást, lehet ételt osztani, ez az újságok (és a kampányolók) hazugsága, hogy nem. Az ételosztás helye nem szabadon választható, bizonyos részeken nem lehet, de ezer másikon meg igen.

  ReplyDelete
 2. huh, most én is szégyenlem magam, mert nem veszek részt benne...mármint a hajléktalan, nincstelen embereken való segítésben, pedig nagyon kellene

  ReplyDelete
 3. Eszterke! Nem az utcán sétáló emberekre gondoltam, hanem azokra, akikre ez tartozik, egyházak- politikusok. Én, meg ápolónő vagyok, nem járókelő!! Amúgy, jó érzéssel tölt el, hogy ilyen elégedett vagy, hogy jól mennek a dolgok! :)

  ReplyDelete
 4. Szerintem ez minden jó érzésű emberre tartozik, tartozna...épp ezért szégyenkezhetnék magam is.
  Hát éppen van amivel nagyon nem vagyok elégedett, arra meg jön a tavasz és lehet voksolni! Csak tudnám kire-mire is! Na jó, azért már körvonalazódik:)

  ReplyDelete
 5. Remélem, jól döntessz, és örülök, hogy olvasol!!! :)

  ReplyDelete