ameriaki vonatkozású bejegyzések

Tuesday, March 5, 2013

Philadelphia közelről

Pénteken, meló közben jutott eszembe, hogy milyen provinciális (figyelitek, milyen szépen mondtam) életet élek én itt. Vagy, mi a fene! Falu- meló- falu. Elkezdtem kutakodni Philly után, hiszen egy nagyváros. Hatalmas történelemmel, és van mit nézni bőven! No, nem egy New York, de némely helyen megvan a feeling. Különben sem lehet összehasonlítani, mert New York marad az örök kedvenc, nincs mese. Punk tum. De, nagyszerű hely az biztos. Így, amikor hazajöttem, hagytam egy levelet Gézának, hogy készüljön, mert holnap Philly-be megyünk, ha tetszik, ha nem! Hiszen, csak 4o km-re van. Volt kedve, érdekes módon. Fáradt voltam mi tagadás, a végigrobotolt hét után, de levegőhöz akartam jutni, nagyvárosi lévén, időnként szükségem van rá!!
Egy kis történelem,
Mielőtt az európaiak megérkeztek, a Delaware (Lenape Shackamaxon) Indian város volt itt.
Philadelphia egy megtervezett város, amit William Penn alapított, 1682-ben. A város neve testvéri szeretetet jelent görög (Φιλαδέλφια). Penn remélte, hogy a város az új gyarmatának, amit a szabadság és vallásos tolerancia elvein alapítottak, ennek a filozófiának modellje lesz. Az Egyesült Államok első állatkertjének és kórházának is Philadelphia nyújtott otthont.
Philadelphia az amerikai függetlenségi háború alatt a függetlenségi mozgalom egy jelentős központja volt. Itt írták a függetlenségi nyilatkozatot és az amerikai alkotmányt, a városban van az Independence Hall. A Tun Tavernt a városban hagyományosan annak a helyszínnek tartják, ahol 1775-ben az Egyesült Államok tengerészgyalogságát alapították. 1926-ban a város tartotta a Sesquicentennial Expositiont, hogy megünnepelje a nemzet 150. születésnapját. 1976-ban Philadelphia a részt vevő városok közül az egyik volt azokban az United States Bicentennial ünnepségekben, amelyek országszerte zajlottak.
A városban találhatunk sok múzeumot, mint például a Fine Arts Pennsylvania Academyjét és a Rodin Museumot, amely Auguste Rodin műveinek a Franciaországon kívüli legnagyobb gyűjteménye. A városnak jelentős képtára van, a Philadelphia Museum of Art, az Egyesült Államokban levő képtárak közül az egyik legnagyobb. Philadelphia jelentős tudományos múzeumai között tartják számon a Franklin Institute-ot, ami tartalmazza a Benjamin Franklin National Memorialt, valamint az Archaeology and Anthropology Pennsylvania Museum Egyetemet. A történelmi múzeumok: a National Constitution Center és keleti State Penitentiary.Lakosság, másfél millió, szóval kicsi.
1985. július 13-án Philadelphia rendezte a Live Aid koncertet a JFK Stadionban.Azt hiszem, hogy ez mindenki számára mond valamit.
Forrás, Wikipédia

Benjamin Franklin, szegény családba született, és tizenhét évesen, egyetlen holland dollárral a zsebében utazott a pennsylvaniai Philadelphiába. Majd kormányzó lett, és a város büszkesége. Többek között ő találta fel a villámhárítót.
Íme, egy kellemes portré róla. Szeretném, ha minnél több ilyen portré díszelegne a bankszámlámon.Szóval elöbb elmentünk a Rodin múzeumba, majd késő ebédelni ide Én, bekajáltam vajpuhára grillezett langusztából spárgaágyon. Valami hihetetlen finom szószokkal. Géza salátát evett. Közölte, hogy nem óhajt nehézfémmel jóllakni. De, legalább nem vágott pofákat. Aztán, átmentünk a híres Fine Arts Pennsylvania Academy-be. Na az egy kihívás. Észrevettem g
Gézán, amikor már fáradt volt. Így javasoltam, hogy induljunk haza. Komoly Picasso, és Monet gyüjteményük van. Kortárs festők, szobrászok is szép számmal jelen vannak. Most, naív festők kiállítása volt. Nekem, nagyon tetszett. A legjobb fotók, a telefonomon vannak, sajnos nem tudom rátenni a comuterre, mert Géza vitt fényképezőgépet, de hol a fej maradt le, hol görbe lett, hol a láb hiányzik. Ez van, azért teszek be egy- egy fotót. Egy magyar zászló is jött velünk szembe felirattal, és még magyarul is rajta állt, mi is ez valójában. Megjegyzem, néha az olasz zászlót fordítva teszik ki, és akkor már magyar, de ezt a kutya nem veszi errefelé észre.
A végére egy kis videó. Ha, valaki emlékszik még rá, hogy Rocky hogy futott fel a múzeum lépcsőjén, akkor itt van. A szökőkút is jól látszik a lépcső tetején. Egy két felhőkarcoló hiányzik, de sok nemzet zászlaja akkor is kint volt. A film, azt hiszem, 1976 - ban készült. Ja, majd elfelejtettem, a vicc az egészben, hogy akkor esett le a tantusz, amikor kiléptünk a múzeumból és lefelé néztem a lépcsőn. Úgy kezdtem ugrálni, a lépcső tetején, mint Rocky Balboa, és Gézának is leesett a tantusz. Ezen, jót vidultunk. Jó volt, és meg fogjuk ismételni, mert itt semmi nincs! Bocsi vannak gyönyörű erdők.......

4 comments: