ameriaki vonatkozású bejegyzések

Sunday, August 8, 2010

Az Amishok

Régi vágyam teljesült most! Az Amishokat szerettem volna megnézni közelebbről. Ez, most teljesült. Egyszerűek, csodásak, és boldogoknak tűnnek.
2 nő hazafelé, az úton.

Amish lovaskocsi bérlés.

Amish vaskereskedés.

Amish kisfiú, egy szál kukoricával, áll az úton! Ezt gondolom, azt jelenti, hogy itt kukoricát lehet kapni! Nagyon édes volt.

Ebben, a ház elött felállitott kis bódéban, 3 kislány árult sütiket, meg ami itt látható. Megkérdeztem, németül, beszél- e? Erre, azt válaszolta, igen. Én, meg folytattam a beszélgetést németül. Megkérdeztem, van-e a jóféle német barna kenyér. Erre, angolul, sem válaszolt, hanem beszalajtotta a hugát, hogy hozzon kenyeret, akivel, viszont németül, számomra teljessen érthetően beszélt. Velem, nem volt hajlandó németül beszélni, csak angolul. Ki tudja miért??

Kukorica betakaritás, ősi módszerekkel.

Igy lógnak a kézzel mosott, kiteritett ruhák!

Közelebbről.
Csak, igy közlekednek.
Ha, a képre kattintassz, kijön nagyban. Egy nő takarit a teraszon, áram nincs, és kézzel mosnak, száritó sincs a házban. Minden, ki van teritve.
A fotókat, mind én csináltam, nem szeretik, ha fotozzák őket, ezért titokban kattintgattam, a kocsiból. Fiatal Amish család úton, 2010 aug. 7-én, Pennsylvania-ban.

"Az amishok eredetileg a Rajna svájci szakaszának partján éltek még a XVII. században. 1693-ban szakadtak el a keresztény vallás protestáns ágához tartozó anabaptistáktól, ezen belül a svájci mennonitáktól. A vallásszakadás mögött Jacob Amman (~1664 -1720; nevéből született az amish elnevezés) állt, aki szerint a mennoniták eltávolodtak eredeti hitüktől és hagyományaiktól. Amellett, hogy újra felújította a lábmosás hagyományát, Amman elsősorban a külső - romlott, nem a Biblia hagyományai szerint élő - világtól való elfordulást hangsúlyozta. (Hans Reist mennonita vezető ezzel szemben úgy vélte, hogy mivel Jézus maga is bűnös közegben nőtt föl, ezért a XVII. századi keresztények is megtehetik ezt.) A két szekta a szakítás óta külön él, habár ápolják a kapcsolatot egymással. A XVIII. századtól mindkét közösség - de inkább az amishok - elkezdtek kivándorolni az Egyesült Államokba. Itt jelenleg 22 államban kétszázezren élnek, további 1500 pedig Kanadában lakik. Továbbra sem használnak áramot, telefont, gépkocsit, és öltözékük is a hajdani telepesekét idézi.
"
Forrás: Mindenttudás egyeteme

4 comments:

  1. Ez nagyon tetszik. Igy messziről. Egyébként nekem nyomasztó minden, ami amish...

    ReplyDelete
  2. Ebbe az életbe bele kell születni, mi már nem tudunk így élni. Ám az én gyerekkoromban a tanyán ilyen volt az élet, csak nem voltak a nagyszüleim vakbuzgó katolikusok, csak akkor imádkoztak, ha kérni akartak az Istentől, vagy ha bajban voltak.

    ReplyDelete
  3. köszi h megmutattad, régóta szerettem volna én is látni ilyen közelről őket.
    talán én sem tudnék így élni de becsülöm őket h képesek :)
    puszi

    ReplyDelete