ameriaki vonatkozású bejegyzések

Saturday, November 21, 2015

Vallások, és beilleszkedések

Előre bocsátom, nem vagyok vallásos. Semmilyen felkezethez nem tartozom hivatalosan. (senkihez sem tartozom) Ateista vagyok, meggyőződésből immáron. Meggpróbáltam a katolikus egyházat, kevés sikerrel. Hallgattam különböző keresztény felekezeteket, hiába. A buddhistákhoz vonzódom, mert az áll hozzám a legközelebb.
Ez, az én házi oltárom, ahol megfér a tündér szobor, Buddha, Mala, a Ganesh szoborral. Kicsi buddhák, kavicsok, amiket találtam köztük egy anyám kertjéből. 


Valmiféle felső hatalomban hiszek, de ez az Univerzum, és nem a jó Isten. Akkor is kényszeredetten mosolygok, amikor valaki azt mondja, "Szegény uram elment, és most ott ül fent, a jó Isten balján, és jóságosan néz le rám" Mi van?? Hogy ez szerencse, vagy sorscsapás, azt nem tudom, mindenesetre képtelen vagyok elfogadni azt, amiben nem hiszek. Tiszteletben tartom mások hitét, nem teszek megjegyzéseket, és úgy fogadom el őket, ahogy vannak.
 Azt viszont tudom tapasztalatból, hogy vannak szélsőséges csoportok, közösségek, legyen az keresztény, muzulmán, zsidó, akik képtelenek asszimilálódni a környezetükhöz. Azokról beszélek, akikkel személyes tapasztalatom van. A muzulmánok, és a zsidók, keresztények. Hangsúlyozom, szélsőségekről beszélek. Nem tartják a helyi ünnepeket, nem hajlandóak részt venni a befogadó ország szokásaiban. New Yorkban nagyon szembetűnő. Addig, amíg zárt ajtók mögött zajlik ez a különcködés, addig semmi baj nincs, és tisztelettel vannak a többi ember iránt, minden rendben van. De, amikor a muzulmán, köp egyet, egy mini szoknyás nő láttán, csoportban esetleg erősebb inzultusnak van kitéve, vagy békésen ülök a parkban, és egy katolikus megkérdezi, hogy katolikus vagyok- e, mert ha nem a pokol tüzén fogok elégni, vagy a zsidó, aki lesajnál, mert ő a kiválasztott, egyetlen igaz, amellett már nehezebben megy el az ember.
De, itt is vannak különbségek, mert a zsidó soha nem fogja lemészárolni ebertársait,  a mai keresztényekről ugyanezt már nem lehet elmondani. Ezt azért írom, mert a keresztény egyház sem szent, gondoljunk vissza az inkvizícióra, vagy a keresztes háborúkra. A muzulmánok meg semmibe veszik a nőket, az ortodox zsidók sem.
Mesterségesen bután tartják a nőket, nehogy elkezdjen gondolkozni. Gyerekgyár, és háztartásbeli.
Én, mint baloldali liberális, félek a muzulmánoktól. Sajnálom, de így van. Nem vagyok bevándorló ellenes, de nem tudnak, és nem is akarnak beilleszkedni más társadalmakba.
 Jaaaa, mondta valaki, hogy a buddhista szerzetesek nem olyan jámborak, mert lemészároltak egy pár tucat muzulmánt Burmában, és Sri Lankán. Persze, reggel arra ébredtek, "De szép napunk van, gyerünk mészároljunk le néhány muzulmánt! " Volt előzmény, az állatok lemészárlása volt a kiváltó ok, ami idáig fajult. De, meg kell jegyeznem, igazi buddhista nem mészárol, se embert, sem állatot. Szintén tapasztalat, mert én nem csak olvasok, jártam a Távol - keleten többször.
A munkahelyemen, van zsidó, muzulmán, és jómagam. Békében elvagyunk. De, amikor a muzulmán takarítónő arról kezd beszélni,  hogy a férje nem hajlandó dolgozni, otthon ül, amíg ő kidolgozza a belét, akkor égnek áll a hajam. Egyik helyről szalad a másikra. 7 napból, 7 napot dolgozik. És, ez nem az első. Nem szólok, persze, hogy nem szólok.  Lökném ki a francba! Nekem, a vallásokkal van a gondom, mert úgy gondolom, hogy a tömegek mételye, ahogy apám mondaná, de be kell látnom, igaza volt. Tudom, nem leszek népszerű ezzel a bejegyzéssel. Van egy csoport a FB- n, elöször úgy tűnt, hogy tetszik, de nem tetszik. Szóval, én ki fogok lépni abból a csoportból. Egyrészt, nem vagyok hajlandó bólogatni, soha nem tartoztam sehova, és nem tudok azonosulni a hangadókkal. Aki ellent mer mondani, ledarálják. Sőt, ahogy hallom, átjárkálnak más csoportokba osztani az észt, meg ideges lesz. Ettől? Van valamiféle befolyása a politikába? Le mertem írni, hogy szimpatizálok Putyinnal, mert cselekszik, nem csak a szája jár.
 Ez itt, egy csoport menekült, aki elnézi, hogy a nő mezitláb 3 gyereket cipel, mellette meg fiatal, életerős fiatalemberek zsebre dugott kézzel ballagnak. No, ennyit ér egy nő.





7 comments:

  1. Azok mind a fiai. A cipõre valót nekik adta. A vallás ha másra nem is jó, megnyugtat. A remény, hogy neki most ott jó, és nekünk sem fog fájni utána. Persze mellette (elvileg) erkölcsre tanít. Az emberiség túlélése szempontjából jó.

    ReplyDelete
  2. Miután elolvastam a bejegyzésed, nyugtáztam, igen, ezért vagyunk mi olyan hosszú ideje netes barátok, mert mindezt én is írhattam volna, minden szavaddal egyetértek. Én is egy egyetemes, mindenek felett álló teremtőben hiszek, akit nekünk nem kell isteníteni, sem félni, sem áldani, mert nem a mi emberi képzeletünk által kreált isten, mi nem tudjuk felfogni, megismerni, mint azt sem tudjuk meg soha miért létezünk, vagy mi ez az egész univerzum, miért van. Csak feltérképezni tudjuk, fizikai, kémiai törvényeit megismerhetjük, az anyagát, és annak jellemzőit, ennyi a mi képességünk. Miután az ember a mai napig sem tudott meg a nagy titokról semmit, ma is is képes hinni a maga gyártotta isteneiben, mert a vallás nagyon fontos az ember számára, összetartó erő, felhasználható mindenre, útmutató, erkölcsi szabályokhoz kényszeríti a hívőit, ez biztosítja, hogy valahogy képesek legyünk együtt élni. Csak a vallás is kétélű fegyver, a nevében uralkodni lehet népek felett, vagy például a nők, a gyengébb nem felett. A mai keresztények már nem olyanok, mint régen, ezért sikerült egy szabad világot teremteni Amerikában, Európában, ezért menekülnek hozzánk annyira erőszakosan, mert az információs technika fejlődésével már mindenki látja, hogy élünk, és megirigyelték, vágynak rá, miután a saját hazájukban vagy nyomor van, vagy háború, de nem lehet olyan könnyen elvetni az anyatejjel megkapott muzulmán vallási előírásokat, mert az egy életforma volt a számukra. A buddhizmust tartom a legjobb vallásnak, csak az meg nem igazán inspiráló, de legalább szelíd. Putyint, mint ember nem szeretem, de mint egy hatalmas ország vezetőjét igen, mert képes volt Oroszországot egyben tartani a kommunizmus bukása után is, nem fordult káoszba az ország.
    Csak ennyit akartam, elnézést, ha hosszúra sikerült.

    ReplyDelete
  3. Nem vagyok vallásos. Nem azért nem csinálok rosszat, mert a pokol tüzén fogok égni. Azért nem, mert van józan eszem, és tudok különbséget tenni jó, és rossz között.

    ReplyDelete
  4. Az biztos, hogy megnyugtat Betond! Lemészárol a katolikus maffia tag egy rakás embert,aztán meggyónja a papnak,az meg jól feloldozza. Elmond 2o miatyánkot, 3o üdvözlégyet, oszt jól alszik!

    ReplyDelete
  5. Jega, én mindíg örülök,ha hozzászólsz!!

    ReplyDelete