ameriaki vonatkozású bejegyzések

Sunday, January 6, 2013

Delaware állam (USA) legérdekesebb bűnügye Veszedelmes viszony

Véletlenül találtam erre az esetre. Delaware állam fekete oldalára, a neten való keresgélésem során.
1996 július 27.-én, Kathleen Fahey-Hosey elmegy a fiatalabb lánytestvére Anne Fahey Wilmington-i lakására. Meg akarja tudni, mi az oka annak, hogy 3 napja semmit nem tud róla. Sem a vőlegényével Michael Scanlan- nal tervezett vacsorára, sem a telefon hívásokra nem válaszol. Dolgozni sem ment. Delaware állam kormányzójának a titkárságán dolgozott a fiatal nő. A lakásba, a portás segítségével jut be. A portás sem látta a fiatal 3o éves nőt. Együtt bemennek a lakásba. Semmi nem hiányzik, sem a táskája, sem más. Felbontatlan levelek az asztalon, gyümölcsök romlanak a konyhában, a kocsija a ház elött. Azonban, a hugának, nyoma nincs. A hálóban, a szekrény ajtó nyitva, és koktél ruhák kikészítve az ágyra, és a szék karfájára. Cipők ugyanúgy. Valahova készült, és sietősen távozott. Pillantása rávetődik, egy Cartier dobozra, amiben egy nagyon drága nyaklánc van, tele gyémántokkal. Anne a vőlegényétől nem kaphatta, neki erre nem tellett. Talán valakitől kaphatta ajándékba? De, hogy fogadhatott el egy ilyen drága ajándékot? Egyetlen dolog hiányzik, a lakáskulcsa. Ahogy Kathleen kutat valami nyom után, egy napló kerül a kezébe. Beleolvas, és elszörnyülködik. Nem tudott róla, de Anne Delaware egyik legbefolyásosabb, és az  állam leggazdagabb családjából származó ügyvédjével folytatott szerelmi viszonyt, mintegy 2 éve. Annak ellenére, hogy vőlegénye volt. A naplóban, TC -ként emlegeti, de tudta azonnal kiről van szó, hiszen Anne napi kapcsolatban állt vele munkájából kifolyólag. Őt, mindenki ismerte. De, Anne- nak nyoma sincs. Kathleen azonnal értesítette a rendőrséget, a húga eltűnése miatt.



A rendőrség nyomozni kezd, és ilyenkor mindenkit kihallgat, aki a lány közelében lehetett. A nővér átadja a rendőröknek a naplót. Az utolsó bejegyzés 1996 április 7.- én, arról számol be, hogy TC egy manipulatív, öntelt, önző, mindenkit kontroll alatt tartó ember. "Szakítanom kell vele, bármennyire is fáj. Soha nem lehet az enyém, hiszen nős, és rájöttem, hogy nem én vagyok az egyetlen barátnője."



A rendőrök kihallgatják Thomas Capanot. Thomas Capano Philadelphia egyik legjoban menő űgyvédi közösségének a Saul, Ewing, Remick & Saul-nak a tagja. Legfelsőbb politikai kapcsolatokkal. Apja, kárpitosként vándorolt be Amerikába. Röviddel később, építési vállalkozásba kezdett, és 2o év alatt, Delaware állam leggazdagabb családja lett. Thomas Capano házas, 2 gyerekkel, de különélt a feleségétől. Pazar luxus villát bérelt Wilmington mellett. Capano elismerte, hogy viszonya volt Anne- val, de már régen nem találkoztak. Ezzel, le is zárta a témát. A rendőrök persze nem tágítottak, és rövid idő alatt kiderítették, hogy Capanoval vacsorázott Anne eltűnése elötti estén. Sőt, hangosan veszekedtek az elegáns étteremben. Anne alig nyúlt az ételhez. Majd, sietősen távoztak.
A nyomozás tovább folyt, és átvizsgálták Capano villáját is. A takarítónő beszámolt róla, hogy a napokban, kicserélték a kanapét, amit Capano nemrégiben vett, és az elötte lévő kifogástalan állapotú szőnyeget is. Ez már több volt, mint gyanus. Nyomozói berkekben van egy mondás, "Minnél tisztább a szekrény ajtó, annál több a hulla benne!" A szakértők megállapították, hogy alapos takarítás volt a villa nappalijában, de a kandallo mellett, találtak egy apró vérnyomot. Erre, az egész házat átkutatták. A garázsban kimutatták, hogy alapos hypós takarítás ellenére, rengeteg vérnyom van a padlón, ami szabad szemmel nem látható.
Július 4.- én, egy halász kihalászott egy halak hűtésére használt nagyméretű dobozt az Atlanti óceánból. Azért lett neki gyanús, mert a doboz több helyen át lett lőve, de még így sem merült el a vízben. Hungarocell duplafalú szigetelése miatt. Ekkor a nyomozók, kihalgatták Capano testvérét, akinek volt egy halász yachtja. Cápahalászat volt a szenvedélye. A halász yachtról hiányzott a horgony, és a lánc el volt vágva.
Gerry-t addig faggatták, míg megtört, és énekelni kezdett.
Elmondta, hogy Thomas megkérte rá, hogy valamit el akar süllyeszteni az óceánban, egy halhűtő dobozt vittek ki a villájából. A doboz, nehéz volt. Kivitték a kikötőbe, a yachtról bedobták a vízbe. Az azonban, nem süllyedt el. Beleeresztettek egy pár golyót vadászpuskából, de így sem süllyedt el. Ezért kihalászták. Gerry, nem akarta tudni, mi van a dobozban, és Thomas hallgatott. A yachton Gerry előrement, hogy ne lássa a doboz tartalmát. Ezalatt, Thomas Capano levágta a horgonyt tartó láncot, rátekerte, és a cápáktól hemzsegó óceánba dobta Anne Fahey élettelen testét, majd az átlőtt dobozt is.
Így, szépen sorban kirajzolódott a nem túl okos gyilkossági történet.
Thomas Capano egyik szeretője, adott neki egy pisztolyt önvédelmi célra.
Az ominózus vacsora után, Anne és Capano a villába hajtottak. Még egyszer beszéljék meg a dolgot, mert Anne szakítani akart azonnal. Capano ezt nem bírta elviselni, hogy őt csak úgy valaki, egy senki, egy kis titkárnő le meri rázni. Fogta a pisztolyt és hátulról tarkónlőtte a gyanútlan lányt. Ekkor pánikba esett, és hívta azonnal louis Capanó-t a harmadik testvért.



Az ő segítségével, belecsavarták a szőnyegbe Anne élettelen testét, a garázsba vitték, ott belegyömöszölték a halhűtőbe, majd alaposan kitakarítottak.

Azért az furcsa az egész történetben, hogy egy minden hájjal megkent sikeres ügyvéd, ilyen ostoba?Vagy azt hitte, hogy törvényen kívüli, mert nagyon gazdag? Arról fogalama sem volt, hogy Anne naplót írt. Jellemére vall, hogy az első vallomásában, a másik szeretőjére akarta kenni a gyilkosságot, tőle kapta a fegyvert. Az, soha nem került elő, mint ahogy a holttest sem. Aztán azt mondta, baleset volt.
A történetből regény, majd film is készült 2oo1- ben. A regény címe, azonos a könyv címével, "And never let her go", azaz szabadfordításban  "Aztán soha ne hagyd elmenni"

A két főszereplő is ismerős, Mark Harmon, és Kathryn Morris.

Thomas Capano hiába fogadta fel a legagyafurtabb ügyvédeket,  halálra ítélik, ( ebben az államban van halálbüntetés) majd később életfogytigra változtatják. Az életfogytig, az itt tényleg életfogytig tart. Louis Capano 5 évet kap, figyelembe véve a testvéri köteléket. Garry 2 évvel ússza meg, mert nem tudta, mi van a ládában, - habár sejti- és vallomást tett.
Thomas Capano, Delaware állam legszigorúbb börtönében 2o11 szeptember 18.- án, infarktust kap, és meghal. Az utolsó fotón, megtört öregember.




2 comments:

  1. Sötét történetekből nálunk sincs hiány. Mit szól Géza az Indiában eluralkodó erőszakhoz.Engem meglepett, mert azt hittem, hogy az indiaiak jámborak,de mostanra az egyik legveszélyesebb országok közé sorolják a nők szempontjából. Arról meg ne is beszéljünk, hogy itt dolgoztatnak legtöbb gyereket.

    ReplyDelete
  2. Géza le van súlytva! Ez komoly. Útálja a fizikai erőszakot, és megveti. A gyerekmunkával egyetemben. De, most komolyan, én is hajlamos vagyok egy népet megítélni, már 2 negatív képviselőjével. Rémes ez tudom, és ha tudatosítom magamban, hogy álljunk meg, akkor el tudok vonatkoztatni. :)

    ReplyDelete