ameriaki vonatkozású bejegyzések

Friday, October 21, 2011

A klinika

A héten, klinikai gyakorlaton voltunk. Ez itt van, a mi kisvárosunkban -a legjobb indulattal, sem nevezhető városnak. - a legmenőbb, és a legelegánsabb elfekvő ebben az államban. ITT megtekinthető. Szépen elnevezték, nyugdijas otthonnak. Úgy néz ki, mint egy 4 csillagos Hotel. Hatlmas, gyönyörű park veszi körül, kis tavakkal. Az elrendezése olyan, mint az itteni kórházaké. Minden emeleten van egy nővérrészleg, ahova a holyosók befutnak. A folyosókon, a lakosztályok, illetve, szobák vannak, ahol az önmagukat ellátni képtelen emberek laknak. A házaspárok lakják lakosztályokat. Mindenki, a saját bútorai, emlékei között él. Tartozik hozzá, egy étterem, konyha. Az étterem, olyan, mint egy elegáns étterem, bárhol. Azzal a különbséggel, hogy az asztaloknál nincsenek székek, a legtöbbnél, mert az ottlakók kerekes székkel érkeznek. Komplett menü van, lehet válogatni.
A lakók nagyon jó anyagi helyzetben vannak, csak igy engedhetik meg maguknak a luxus ellátást. Van, aki fotómodel volt, az 5o- es években, a szobája tele fotókkal a Harper`s Bazar, a Vogue cimlapjai bekeretezve. A másik, elismert festőművész, műgyüjtő. A harmadik, jeles fizikus volt valamikor.
Egy- egy nővér 7-8 "beteget" lát el. Mind inkontinens, és Alzheimeres, vagy a dementia valamilyen formájában szenved. A személyzet kedves, mindenki teszi a dolgát, és igazi csapatmunka folyik. Egymással, valki- talki összeköttetésben vannak, igy pontosan tudják, ki, hol van, ha esetleg segitségre van szükség. A személyzeti étterem, a konyha másik oldalán van, és isteni jó a kaja, 1.5o- ért, minden. A levesek, amiből 3 féle van, ingyen van.
Nekem, nem volt új, a munka jellege, persze ahány ház, annyi szokás. Ahol én dolgoztam New York- ban, az "szegényházi" elfekvő volt, állandó pisi szag mindenütt. Kérdeztem az egyik ott dolgozót a sanszokról, hogy lehet bekerülni, azt mondta, hogy nagyon nehéz, mert aki itt dolgozik, eszébe nem jut változtatni.
Meglátjuk, ha máshol kapok munkát, nekem az is jó lesz.
Más. Csak zárójelben, a párom kalandjai, egyre hajmeresztőbbek. Nem tudok vele foglalkozni. Ki van fordulva magából!!

No comments:

Post a Comment