ameriaki vonatkozású bejegyzések

Tuesday, January 20, 2009

Olvasmanyaim

No, olvasgatok en is rendesen. a mult evben is, meg most is. Es azt hiszem, hogy ez igy fog maradni, az idok vegezeteig. Van itt, egy magyar konyvesbolt, a felhozatal, nem a legjobb, de igyekeznek megrendelni azt a konyvet, amire kivancsi vagy. Angolul, nem szeretek olvasni, de sokszor mas nincs! Aztan, megszoktam. A nemet nyelv, az mas, azt szeretem. A masik forrasom, van nekem egy kedves baratnom, tole kapok kolcson konyveket. Rich Cohen, Kemeny zsidok. Van ennek egy folytatasa is, a Duhos zsidok, Errol a konyvrol, kicsit bovebben irtam, mert nagyon szeretem.
Volt egyszer egy Amerika, azoké a férfiaké, akik ma már csak a legendákban és néhány idős ember emlékezetében élnek. Ezek a férfiak gengszterek voltak. Zsidó gengszterek. Kemény, félelem nélküli zsidók, az utca urai egy olyan korban, amikor egy zsidó fiú maga alakíthatta a jövőt, mely veszélyes volt, nyílt és szabad.Rich Cohen apja ebben a világban nőtt fel. Családjáé volt az a hely, ahol a Gyilkosság Rt. néven ismert gengszterbanda múlatta az idejét. A Kemény zsidók-ban Cohen az ő történetüket meséli el, és a kor valamennyi legendás gengszteréét (Al Capone, Lucky Luciano, Louis Lepke, Dutch Schulz, Bugsy Siegel, Meyer Lansky). S feltámasztja világukat: a nightklubok és bárok világát, ahol a gyilkosság jobb volt a gyávaságnál, s ahol középkorúvá válni győzelemmel ért fel. Egy olyan világot, mely mítoszt teremtett: a Kemény zsidók mítoszát."Erőteljes és merész..." Martin Scorcese"Vau! Micsoda könyv! Nem kell zsidónak lenni ahhoz, hogy szeretni lehessen a Kemény zsidók-at!" Larry King / CNN"Az apámhoz hasonló srácok számára a gengszterek valami mást jelentenek, mint a zsidók könyvei és imái, gyásza és jajongása. Ha a gengszterek Palesztinában éltek volna, nem lett volna Siratófal. Ne-bassz-ki-velem-fal épült volna helyette. Pár évvel később, amikor a háztömb srácainak szembe kellett nézniük a német koncentrációs táborok képével, a gengszterek emléke biztosított nekik egy másik képet is: kemény zsidók, olyan zsidók, akik nem hagyják lemészárolni magukat. Mit gondolnak, mit tenne Pep Strauss egy olyan alakkal, mint Heinrich Himmler? Tizenöt lyukat lőne a káposztazabáló csirkefogóba! Néha úgy érzem, hogy apám önmagáról kialakított képe, ahogyan szembenéz a világgal, a gengszterekkel való első találkozásánál kezdődött. Bár nem követte példájukat, megadták neki a szabadság illúzióját.""Ami az olasz maffiának Mario Puzo, a Keresztapa írója, az a zsidó maffiának Rich Cohen... szórakoztató, kihívó és romantikus." Newsweek
A masik zsido temaju konyv, gorbe tukrot tart a zsidok ele, a szerzo maga is zsido. Arnon Grunberg, A zsido messias. Nagyon jol szorakoztam rajta, de nem mindenki szamara fogyaszthato. Ha ugy tetszik megbotrankoztato, Eredetileg, jiddis nyelven irodott a regeny, Mellbe vago stilusban, fanyar humorral, sorban dontogeti le, a legkenyesebb tabukat. A cim alapjan, sokan olvastak azok is, akikben felhaborodast valtott ki. Egy botranykonyv. Szeretem.
Stilusnal maradva, Traudl Junge, Az utolso oraig cimu regenye, Hitler titkarnojenek visszaemlekezesei. Nagyon erdekes konyv.
Dr Csernus konyve a No, sem maradhatott ki. Nekem is az a velemenyem, hogy nem egyertelmuen a kemeny stilus az, ami mindenkinel bejon, es azert nem lehet ennyire sarkitva targyalni a dolgokat. Borzaszto harag van a konyvben, es tenyleg kire haragszik Csernus ennyire?? Nekem, az mindig gyanus!!
Ken Follet, Katedralis, ami messze a legjobb regenye, a tobbi fercmelonak tunik mellette. Ezt a konyvet, kolcsonadtam valamikor 10 eve valakinek, olvasas kozben, es labakelt. Most, megvan angolul is.
Jaj, hat szolnom kell Emil Zola konyverol, A holgyek orome-rol. Isteni!! Annak ellenere, hogy a 19. szazadban jarszodik, semmit nem veszitett az aktualitasabol. Ragyogo konyv!!
John Gilstrap konyve, Nathan futasa nagyon izgalmas, az amerikai igazsagszolgaltatas hibairol. Krimi, de megsem az. Egy 12 eves fiurol szol, akit a fiatalkoruak bortonebe zarnak, ott megol egy ort, es megszokik. A fiu rendkivul rokonszenvesse valik menet kozben, es maradando tenyezokent rakodik le.
Ezen kivul, Coelho -tol Az Alkimista. Szegyen ide, szegyen oda, ez az elso konyv amit olvastam tole, es nagyon tetszett.
Olvastam, egy rakas krimit is, de nem emlekszem rajuk. Ez, nagyjabol jelzi, hogy nem voltak jelentos olvasmanyok.

2 comments:

  1. Ez a Rich Cohen, meg a John Gilstrap jól hangzik, köszi! :) A katedrálist én már nagyon régen olvastam, de akkor kétszer egymás után, tényleg jó volt. Szép napot neked!!

    ReplyDelete
  2. No, ahányszor Coelhot veszek ki a könyvtárból, szemezni szoktam ezzel a Cohennel, pontosan az említett könyvvel! Ha elolvastam az Száz év magányt, a következő könyv már tudom, hogy Cohené lesz! :) (És Péntekkétől is felírtam egyet a listámra: Malamud Isteni kegyelem . :)

    ReplyDelete