ameriaki vonatkozású bejegyzések

Thursday, April 21, 2011

Fáj a szívem

Magyarországról lesz itt szó, ami régen nyomja a szívemet.
Valahogy soha nem fogalmaztam meg rendesen magamban, de amikor ezt a dalt hallom, akkor mindíg előjönnek az érzések. Holott, ez nem is egy magyar dal, a Cirque de Soleil Allegria dala az eredeti. De nagyon el van találva a magyar szöveggel, és a magyarosított hangszereléssel is.
Szóval, nagyon vegyesek az érzelmeim az országunkkal kapcsolatban. Nagyszerü ország,és nagyon szép is. Rengeteg tudóst, nóbeldijast adott a világnak. Igaz, egyik sem Magyarországon tudott kiteljesedni.
És itt vagyok én, vele kapcsolatban, már az én viszonyom az országommal, ahol felnőttem, és ahova ezer emlék, dolog köt. Sajnos azonban,nekem élhetetlen, és ezt valahogy fájdalmasan élem meg! Egyszerüen fáj!
Valakivel beszélgettem, magyarul akin mélységesen fel voltam háborodva. 5o éve él itt. Azt mondta, hogy a magyar nyelv, egy cigány nyelv. Tessék?? Akkor miért használja?? Miért tanította meg a gyerekeinek? Erre az volt a válasz, hogy mert így született. Mi van? Ezek szerint megtagadod a szüleidet, a gyökereidet, ahonnan jöttél??
Egy átlagos amerikai használ 5.ooo szót, egy átlagos magyar, 2o.ooo szót használ.
Én, egy olyan környezetben vagyok, ahol senkinek, semmilyen kötődése, emléke, érzelmei nincsenek az én országom felé. Nem is használom a nyelvet. Meg kell mondjam, a hétköznapokban el vagyok vele. De, valahol hallok egy déli harangszót, vagy olvasok , hallok valami negatívumot, mintha a szivemet tépkednék! Pedig, nem vagyok érzelgős, sem honvágyam nincs!! Egyszerüen, egy láthatatlan kötelékem van. Magyarország, engem nem szeret. Ha, anyám sem lesz már, nem megyek haza soha többet, mert a lányom is készül arra, hogy elhagyja.
Szóval, valami ilyesmiket érzek.
Itt, az eredeti dal, és a magyar változata.



4 comments:

  1. Erdekes... En nem szeretem ezt a klippet. Azert vagyunk a vilagon, hogy valahol otthon legyunk benne!? En nagyon szeretem az orszagot ahol szulettem!! De a honvagy szo szamomra ertelmezhetetlen. Most itt akarok lenni. Majd ha elkezdene hianyozni akkor barmikor haza/vissza mehetek...
    www.gotohungary.com :)

    ReplyDelete
  2. mi az, hogy egy nyelv cigány nyelv? Az milyen? Ezt nem is értem. Na, az ilyen ne is jöjjön haza, boldogítson más népet. Ez a véleményem.

    ReplyDelete
  3. Drága Maggie, ezzel én is így vagyok, megyek, ha akarok!!! A hölgy, egy nagyon primitív családból jött, ahol semmi inger nem létezett. Remélem, az életben nem látom soha többet!! :)))

    ReplyDelete
  4. Olvastalak és olyan furcsa érzésem lett, mintha egy másik világban élve, hirtelen rájöttem volna, hogy nem is oda tartozom, de nem már nem tudok oda vissza menni. Fogalmam sincs, hogy milyen lehet egy másik országban élni, de akármilyen xar is itt, idegenben lehet, hogy olyan vágyat éreznék iránta, mint a kényszerűségből elhagyott kedves után.

    ReplyDelete