ameriaki vonatkozású bejegyzések

Tuesday, February 15, 2011

Éljük az életet

Nem azért tüntem el, mert nem akarok senkivel szóba állni, és öri- hari van, hanem azért mert rengeteg dolog szakadt a nyakamba. Nem is olvasok más blogokat.
Először is, hozzámentem egy indiaihoz, akinek be kellett bizonyitanom, hogy jól döntött, hogy megnősült. Pontosabban, hogy engem választott. Ebben, nem volt ugyanis olyan biztos. Meg kell emlitenem, hogy az ő családja, "teljesitmény orientált", ami ebben az esetben azt jelenti, hogy mindenki orvos, pilóta, ügyvéd, manhattani kórház főorvosa, politikus stb. (az ex feleség kémikus volt) Erre megérkezem én, aki finoman szólva egy senki, aki ugyan értelmes, de semmi konkrét fenomenális dolgot nem tett le az asztalra. Az egyetlen, aki minden fenntartás nélkül elfogadott, az apósom. Imádom!!
Együtt lakik velünk, és ott segitett az elején, ahol csak tudott mindenben, és teszi ezt most is.
Szóval, a múlt év, bizonyitásból állt. Meg kellett szoknom, az étkezést is, ami nem egyszerü. Teljesen át kellett állnom a vegan étrendre, amin egy kicsikét lazitottam, mert nekem tojásra, és tenger gyümölcseire szükségem van. A húsról, viszonylag könnyen lemondtam. Megtanultam, az indiai ételeket főzni, az anyukája szakácskönyvéből. Jógázni, naponta fél- 1 órát, attól függöen, hogy van időnk, mindezt persze reggel 5- kor, mese nincs.
A kültúrális háttérről már nem is szólok, mert itt semki nem ismerte sem a feleségét, sem a férjét, amikor összekerültek. Adva volt Delhiben egy fiú, meg egy lány, ugyanabból a körökből,kasztból és nosza a család összeadta őket. Ennyi. Ha, tetszett, ha nem, meg kellett szokniuk egymást, a gyerekek jöttek.
Szóval, ebbe a közegbe kerültem én bele, ahol be kellett bizonyítanom, hogy vizen kívül, más is van a fejemben. Ehhez azonban meg kellett tanulnom, pallérozottan angolul. Itt, már nem elég az alap. Még az sem elég, ha helyes a szórend. Szókincset kellett felvennem bőven, a közeg megkivánja. Mitagadás idegesitett, amikor állandóan kijavított. Ők, mind angol iskolába jártak, kicsi gyerekkoruk óta, nem itt tanulták meg a nyelvet.
Ebből állt az elmúlt év. Az apósom a minap idézett Shakespeare- től. Politikusokról volt szó. Hogyaztmondja,
"Becsületes lenni, ahogy most jár a világ, annyi, mint egynek kétezerből lenni kiszemelve."
Erre én, halkan mondom Hamlet. Az öreg, elismerően nézett rám, a férjem úgyszintén.
Most, ott tartunk, hogy kikéri a véleményemet. Még olyan dolgokban is, amihez végképp nem értek. Csak, a női intuicióm dolgozik. A cégnél, ahol dolgozik, elbocsátott egy mérnököt, mert nem volt vele megelégedve. Nem is a hozzáértésével volt a gond, hanem a szorgalmával. Helyette, mást vett fel. 2 kiszemelt alany volt, ugyanolyan kvalitásokkal. Hazahozta a Resume-t mindkettőtől, és a kézzel írt nyilatkozatokat is. Ezek arról szóltak, hogy miért akar pont ennél a cégnél dolgozni. Ezt a helyszínen kellett megírni. Megkérdezte, mit gondolok, melyiket vegye fel? Elolvastam mindkettőt. Az egyik, a céget magasztalta, és a szaktudását emelte ki. A másik, azt írta, hogy azért esett a választása erre a cégre, mert közel van a házához, és az előző munkahelye, a gazdasági válság miatt szünt meg. Az elsőnek, ideges, kapkodó volt a kézírása, az utóbbinak rendezett, nyugodt. Az utóbbira voksoltam. Őszintébbnek tünt, mint az előző, aki magasztal egy céget, amiről nem tud sokat. Végül, ő is belátta, hogy jó a választás.
Most januárban, végeztem egy gyorstalpalót, hogy az egyetemre be tudjak iratkozni. Hivatalosan, segédápolónő vagyok. A tesztem, 97%- os lett. Ez azt jelenti, hogy van egy hivatalos papírom, seggpucolásról magyarul. Mégis, szükséges volt.
Azt hiszem, hogy elérkeztük ahhoz az időszakhoz, hogy nélkülözhetetlenné váltam az életében. Azt hiszem, hogy ő is, az én életemben. Meg kellett szoknom, hogy nagyon merev tud lenni, nem barátságos emberekkel. De, velem nagyon bennsőséges, meghitt a kapcsolata.
A cigaretta. Nos, ezzel van némi gondom, mert néha elszívok, egy- egy szálat. De, az ó véleménye szerint, állandóan dohányzom. Ez, nem igaz, de erről nem tudom meggyőzni. Még akkor sem, ha állandóan együtt vagyunk.
Persze, van hogy a plafonra kerget dolgokkal, de ezek nem jelentősek, mert már tudom, hogy csak beszél, nagyon megbánja, ha megbántott.
Ja, és akkor még nem is szóltam róla, hogy dolgoztam, mint a güzü attól a perctől fogva, hogy megkaptam a papirjaimat. Nagyon hamar megkaptam.

Most, hogy apám meghalt, teljes mellszélességgel mellettem áll. Nem számítottam rá, hogy ennyire meg fog viselni engem. Pedig, fel voltam készülve. Azt mondta, hogy azonnal menjek, ha akarok, de rajta nem tudok segíteni.
Szóval, valahogy itt tartunk jelen pillanatban egymással.

11 comments:

 1. Change your mind, change your life.
  Orulok hogy igy erzel. Fogadd reszvetem edesapad elvesztese miatt. Orokke benned el.

  ReplyDelete
 2. Most megismertem egy másik Lilyt,de tudom,hogy ez a Lily szerencsésebb, és otthonra talált. Boldog vagyok, hogy megbékéltél, életünk csak egy van,ki kell használni, és nem jó hadakozni. Én ezt a Lilyt is szeretem.

  ReplyDelete
 3. Köszönöm!De, igazából nem tartom, mert mindenki Lilinek szólit, és már egyes hivatalos papirokon is ez szerepel! :))

  ReplyDelete
 4. Orulok, hogy sokkal nyugodtabb es kiegyensukyozottabb az irasod mint eddig. Jeganak igaza van, kisse erzodik mintha megtalaltad volna otthonod???
  Sok szerencset tovabbra is!
  DiKey :)))

  ReplyDelete
 5. Huuuuu csak most vettem eszre, hogy a blogod is viragos hangulatba oltozott!
  Hogy micsoda valtozasokon esel keresztul, fantasztikus!:))
  DiKey

  ReplyDelete
 6. Köszönöm DiKey, én is igy érzek!! :))

  ReplyDelete